X

OTIB maakt gebruik van functionele cookies. Wilt u weten hoe OTIB omgaat met cookies bekijk dan het Privacy statement

Robin: Voorman Scheepsbouw
Sander: Installatiemonteur Scheepsbouw
Voor ouders en docenten
Veel bedrijven in de technische installatiebranche staan de komende jaren te springen om jonge vakmannen en –vrouwen aan te nemen. Op deze website maken jongeren kennis met de vele mogelijkheden die techniek hen te bieden heeft. Of het nu gaat om een uitdagende opleiding,  een boeiende baan of de plekken waar zij techniek dagelijks tegenkomen. 
 

De wereld van installatietechniek

Installatietechniek bevat alle vakgebieden waarin van verschillende technische componenten een functioneel geheel ofwel installatie wordt ontworpen en ontwikkeld. Ook het onderhoud, beheer en reparatie van deze installaties zijn onderdeel van de installatietechniek. In de installatietechniek worden in ieder geval drie vakgebieden onderscheiden: elektrotechnische installaties, werktuigkundige installaties en koudetechnische installaties. Een kleiner vakgebied binnen de installatietechniek is metalen dakdekken. 
 
De  meeste werknemers in de technische installatiebranche werkzaam zijn in één van de volgende vijf werelden: 
  • Scheepsbouw: de installaties voor jachtbouw, binnen- en zeevaart, marine en offshore. Installateurs zijn onder andere verantwoordelijk voor navigatie- en communicatiesystemen, elektriciteit en verlichting en wateropslag-, afvoer- en leidingsystemen. 
  • Infratechniek en ICT: de installaties voor de distributie van gas, water en warmte, maar ook weg-, water- en luchtbeheer.  De installateurs in deze wereld zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het aanleggen en beheren van kabel- en glasvezelnetwerken voor data en telecommunicatie, TV, Internet en telefonie, openbare verlichting en installaties in windmolens. 
  • Industriële Installaties: de installaties voor productiemachines en  productiesystemen en –processen. De installateurs in deze wereld werken bijvoorbeeld aan koelingssystemen in supermarkten en distributiecentra. 
  • Bouw : De installaties in woningen en gebouwen, of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie of bestaande bouw. De installateurs installeren bijvoorbeeld zonnepanelen, zorgen voor warm en koud stromend water in de keuken, badkamer en toilet en zorgen d.m.v. domotica dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. 
  • Evenementen en techniek: de geluids- en lichtinstallaties in theaters, concertzalen en op grote evenementen. De installateurs houden zich bezig met het aanleggen van bekabeling, het inregelen van licht- en geluidsapparatuur en het installeren van deze apparatuur. 
In de loopbaanplanner vindt u een uitgebreider overzicht van de verschillende werkzaamheden in de vijf werelden. Ook vindt u hier meer informatie over de verschillende functies in de installatietechniek. 
 

Opleiding

Een groot deel van de vakmannen en –vrouwen in de technische installatiebranche heeft een MBO-opleiding gevolgd. In Nederland zijn er ongeveer 700 MBO-opleidingen op vier niveaus en in twee leerwegen: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).  
 
In een BOL-opleiding gaat een leerling vijf dagen per week naar school. Naast het leren van theorie op school, doen leerlingen praktijkervaring op tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV) bij verschillende bedrijven. De BPV is een belangrijk onderdeel in de opleiding. In de BBL-opleiding werken leerlingen voor minimaal 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Leerlingen gaan twee dagdelen per week naar school. 
 
Het MBO kent vier niveaus. Op welk niveau een leerling instroomt, hangt af van zijn of haar vooropleiding. Iedere beroepsopleiding heeft in principe zijn eigen toelatingsvoorwaarden. 
  • Niveau 1 is een assistentenopleiding. Uw kind wordt opgeleid voor een beroep waarin hij/zij onder toezicht eenvoudige klussen doet. 
  • Niveau 2 is een basisberoepsopleiding. Uw kind wordt opgeleid voor een beroep waarin hij/zij uitvoerend werk verricht. 
  • Niveau 3 is een vakopleiding. Uw kind wordt opgeleid voor een beroep waarin hij/zij zelfstandig werkzaamheden uitvoert.
  • Niveau 4 is een middenkader of specialistenopleiding. Uw kind wordt opgeleid voor een beroep waarin hij/zij verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken van de werkzaamheden. 

Na het behalen van een MBO niveau 1, 2 of 3, zijn er doorstroommogelijkheden naar een hoger niveau. Met een niveau 4 diploma zijn er doorstroommogelijkheden naar het HBO. Welke mogelijkheden er precies zijn, is per opleiding verschillend. 
 
 

Voorlichtingsmaterialen

De kinderen van nu zijn de werknemers van later. Om deze toekomstige werknemers al vroeg te interesseren voor techniek, zet OTIB in op voorlichting van kinderen en jongeren in de leeftijd 4 tot 14 jaar. OTIB heeft voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs de volgende speciale leermiddelen en promotieactiviteiten ontwikkeld.